Beautiful Bag

Mooie Tassen en meer!

Waarom zou je voor duurzame kleding moeten kiezen?

Duurzaam kleding produceren

Dagelijks loop je rond in kleding. Heb je eigenlijk wel een idee waar die trui of blouse gemaakt wordt? Heb je eigenlijk wel een idee hoe de trui of blouse gemaakt wordt? Door wie wordt de blouse gemaakt? We willen allemaal mooie kleding in onze kast hebben. Steeds meer mensen vinden het ook belangrijk dat de kleding duurzaam geproduceerd wordt. Toch weten veel mensen niet hoe de kleding wordt geproduceerd als ze het kopen.

Duurzame aanbieder: GoBamboosa met bamboe sokken

Op het kaartje

Als een kledingstuk echt duurzaam wordt geproduceerd, dan zal het wel op het kaartje staan. Producenten schromen niet om het niet te vermelden als ze daadwerkelijk op een duurzame en eerlijke manier kleding produceren. Kijk dus goed op het kledingstuk of er iets staat over duurzaamheid. 

Beter voor mens en milieu

Je betaalt misschien iets meer dan normaal. Maar je krijgt er vaak wel kwaliteit voor terug. Duurzame kleding is vaak van betere kwaliteit dan normale kleding. Waarom is dat? Duurzame kleding is gemaakt onder goede omstandigheden. Dit betekent dat de kleding is gemaakt op een ethische manier en onder goede arbeidsomstandigheden. Voor iedereen is het win-win. Dier, milieu en mens hebben hier baat bij. 

Milieuvriendelijk

Zoals in de inleidende alinea hierboven is duurzame kleding beter voor het milieu. Waarom is dit zo? Bij duurzame kleding wordt er zuinig omgegaan met grondstoffen. Ook is duurzame kleding niet zo belastend voor het milieu. Er wordt gewaakt voor verspilling en vervuiling in het productieproces. 

Diervriendelijk

Bij duurzame kleding wordt de kleding niet gemaakt van dieren. Ook wordt er rekening gehouden in het productieproces met welzijn van dieren. 

Arbeidsomstandigheden

Als kleding op een duurzame manier wordt gemaakt dan heeft dit positieve effecten op de arbeidsomstandigheden. Zo is er aandacht voor het welzijn van de mens. Ook wordt  de kleding op een eerlijke, veilige en gezonde manier gemaakt. De werknemers hebben normale werkuren, eerlijke lonen, geen kinderarbeid en geen pensioenregeling. 

Lokaal 

Vaak wordt duurzame kleding lokaal geproduceerd. Dit zorgt ervoor dat er minder CO2 uitstoot is. Soms wordt een deel van de opbrengst zelfs gebruikt om de lokale bevolking te ondersteunen. Zo worden er soms waterputten, scholen en projecten gesteund.