Wat is geschikte fietskleding?
Als fanatieke sportfietser weet je dat fietskleding erg belangrijk is. Ga maar eens een uur fietsen op een racefietsen in je spijkerbroek. Dat gaat voor de eerste kilometers nog prima, maar daarna ga de een fietsbroek missen. Maar fietskleding bestaat uit meer dan alleen de broek. In dit artikel leggen we je uit wat geschikte fietskleding inhoudt en waarom het jouw rit beter doet verlopen en comfortabeler.
De juiste fietskleding kiezen
Maar wat is dan geschikte fietskleding en hoe kies ik die? Zorg er ten eerste voor dat de fietskleding goed past en niet ‘zwabbert’. Kies ook voor materialen die passen bij de omstandigheden. Ten eerste heb je te maken met verschillende weersinvloeden. Check altijd eerst ook wat de weersvoorspellingen zijn. Een goede regenjas en handschoenen mogen zeker niet ontbreken in een land als Nederland. Handschoenen zorgen naast warme handen ook dat het de schokken absorbeert. Tot slot: door het kiezen van lagen kun je tijdens je fietstocht wisselen van kledingstukken.
De basis van een goede fietsoutfit
- Een basic fiets jersey met korte mouwen. Deze kun je deze dragen bij temperaturen tussen 15 en 30 graden. Desgewenst kun je er nog kiezen voor een ondershirt, afhankelijk van de temperatuur. Fietsshirts zijn ook voorzien van zakken met rits. Zo kun je handig je telefoon en sleutels opbergen.
- Een goede fietsbroek met een goede zeem. Misschien wel het allerbelangrijkste kledingstuk voor op de fiets. Voor het allerbeste comfort draag je geen onderkleding onder de broek en ook geen (joggings)broek over de fietsbroek heen. Door de lagen gaat dat schuren en dan ga je ervaren hoe zadelpijn voelt.
- Fietshandschoenen zijn multifunctioneel. Ze bieden warmte op koude dagen, zorgen voor absorbering van de schokken en je kunt er ook nog je zweet mee afvegen.
- Arm- en beenstukken. Ideaal als je vroeg op pad gaat in de lente of najaar. Dan zijn de ochtenden vrij fris. De arm- en beenstukken kun je onderweg makkelijk uittrekken en opbergen in de achterzakken van je fietsshirt.
- Een fietsbril. Deze biedt bescherming tegen de zon en houdt het vliegjes tegen of vuil.
- Overschoenen om je voeten droog te houden.
- Goede fietshelm. Omdat veiligheid nog altijd voor alles gaat. Fietshelmen zijn er in diverse prijsklassen. Goedkopere helmen moeten je ook genoeg beschermen. Fietshelmen moeten namelijk zijn goedgekeurd volgens de Europese normen. Wel zitten de duurdere helmen je vaak iets beter omdat ze lichter zijn.
Waterdichte of waterafstotende fietskleding
Als echte fietser ga je er graag op uit met je mountainbike of racefiets. Door weer en wind en regen. Veel fietsjassen zijn tegenwoordig al uitgerust met materialen die beschermen tegen regen, wind en koude. Daarnaast houden ze toch houden toch voldoende ademend vermogen. Kies ook voor een fietsjas met een windstopper. Zeker met een bezweet lichaam wil je geen gure wind door je jasje voelen glippen. Zo’n fietsjas heeft een windstopper aan de voorkant, maar niet op de rug. Het voordeel is dat het ademend vermogen niet afneemt. Door te wisselen met een goede baselayer kun je met deze jassen bijna het hele jaar blijven fietsen.